VesikoiraKunnioitusta koiralta

Koirat ovat laumaeläimiä ja joka laumassa on johtaja, jota muu lauma seuraa. Kun koira tulee taloon, sille pitää tehdä selväksi että olet johtaja joka antaa käskyjä joita pitää totella.

Seuratessasi luontoa, huomaat että siellä ei mikään eläin lyö toista sanomalehdellä, kepillä tai omalla hihnalla, eikä ne huuda jos olet tehnyt jotain väärin. Jos haluamme tulla laumamme johtajiksi meidän on oltava lujia ja voimakkaita, mutta emme voi olla hysteerisiä tai innokkaita. Ensinnäkin emme voi inhimillistää eläintä, se ei ymmärrä meitä, ei ymmärrä vihaamme. Meidän torumisemme ei voi olla aggressiivista tai ahdistavaa, ennen kaikkea on oltava luja ja toruminen tulisi suorittaa samalla hetkellä kun koiramme on tehnyt jotain väärin. Vaikka uskomme, että koiramme on viisain koira maailmassa ja että se tietää kyllä että se on tehnyt jotain väärin, koska se kutistuu tai laskee päänsä, se ei kuitenkaan ole. Se vain pelkää meidän reaktiota, meidän aggressiivisuutta, ja ainoa tapa rauhoittua on laittaa häntä koipien väliin ja laskea pää alas.

Iskuilla ja huudoilla koirasta tulee pelokas, ahdistunut ja aggressiivinen. Luonnossa laumanjohtaja on lämmin ja ystävällinen, ei ikinä, koskaan uhkaava, koska se luottaa itseensä.

Näiden 10 askeleen avulla saadaan koira kunnioittamaan ja luottamaan meihin:

 

  1. - Vältä että koira nukkuu paikoissa jotka ovat arvokkaita, kuten sänky, tuoli, oviaukot tai käytävät. Jos onnistuu nukkua sängyssä tai tuolissa on mahtava, on johtaja. Jos annamme koiran nukkua oviaukoissa tai kulkuväylillä niin aina kun haluat poistua huoneesta sinun täytyy kysyä lupa siltä, ja siitä tulee johtaja.
  2. - Koira tarvitsee liikuntaa ja leikkiä, mutta se ei aloita eikä lopeta leikkiä, vaan sinä. Eikä sen pitäisi johtaa rutiinia, meidän täytyy johtaa sitä. Kisojen aikana sen ei ole sallittua haastaa meitä, ei haukkua, purra meitä tai työntää/töniä meitä.
  3. - Älä mene koiran luokse sitä hellittelemään, kutsu se luokse ja sitten rapsuttele ja hali. Jos haluaa jotain se pitää ansaita.
  4. - Tulet kulkemaan ovista perässämme koko elämäsi ajan. Vaikka kuinka koira vetää hihnasta, se ei saa olla ensimmäisenä, se on meidän tehtävämme.
  5. - Jos koira hyppii tai haukkuu kun tulet kotiin, älä tervehdi tai huomioi sitä millään tavalla. Se ei hypi siitä ilosta että olet tullut kotiin vaan yrittää osoittaa olevansa johtaja ja hallinoivansa kotia. Kun koira on rauhoittunut se kutsutaan luokse ja tervehditään.
  6. - Koira syö omalla paikallaan ei koskaan aikaisemmin tai kun syömme. Luonnossa johtaja syö ensin ja muu ryhmä odottaa, kunnes hän on tyytyväinen. Älä myöskään anna sen laittaa kuonoa pöydälle tai päästä lähelle ruokaa.
  7. - Kouluttamalla ja opettamalla peruskomennot, näytämme sille että sinua täytyy totella. Tämä, vaikka se voi tuntua väärinkäyttöltä, auttaa meitä hallitsemaan eläintä ja välttää mahdolliset pahat tavat tai huonon käytöksen.
  8. - Liikunta on välttämätöntä lemmikkisi elämässä. Koiran ylimääräistä energiaa on vaikea valvoa ja se ei kunnioita meitä. On erittäin tärkeää, että voimme tarjota tarvittavan liikunnan joka auttaa koiraa pysymään rauhallisena ja joka syö pois ahdistuneisuuden ja agressiivisuuden.
  9. - Me asetamme rajoja, sääntöjä ja määräyksiä kodissamme. Se on tärkeää, sillä aivan kuten me elämme toisen ihmisen kanssa, kodissa on tietty järjestys ja kurinalaisuus, jotta voimme kunnioittaa toisiamme.
  10. - Saadaksemme hierarkian toimimaan tehokkaasti emme voi antaa yhdelle jäsenelle enemmän oikeuksia kuin toiselle. Kodissamme, vaikka kuinka rakastammekin lemmikkiämme on osoitettava että kaikki ystävät naapurit ja perhe ovat korkeamalla tasolla ja sen on kunnioitettava sitä. Tämän saavuttamiseksi on suositeltavaa että koira sosialistetaan mahdollisimman paljon niin ihmisten kuin muiden eläinten kanssa. Sosialistaminen on erityisen tärkeää espanjanvesikoirien kanssa.

 

Kirjoittaja: Elena Mansilla Lozano
Alkuperäinen artikkeli: http://www.perros.com/articulos/consigue-el-respeto-de-tu-perro.html
Käännös: Vesikoira.com