Rodun kehittäminen

Vaikka espanjanvesikoiran alkuperä juontaa vuosisatojen päähän meidän ajasta. Keskitymme historia osuudesta lähemmäs nykypäivää, tapahtumissa, jotka ovat merkittäviä rodun hyväksymiseen nykymaailmassa puhdasrotuisten koirien joukkoon. Vasta 1980-luvun alussa alkoivat maailman tärkeimmät koirajärjestöt tunnustaa tämän hienon rodun. Itseasiassa ensimmäisinä olivat Spanish Royal Canine Society (Espanjan kuninkaallinen kennelliitto) ja FCI. Tällä hetkellä American Kennel Club, Kennel Club of England ja Kanadan Kennelliitto eivät ole vielä virallisesti tunnustaneet tätä rotua niin että ne voitaisiin rekisteröidä omana rotuna.

Rodun tunnustaminen

Espanjanvesikoira esiteltiin ensimmäisen kerran virallisesti Espanjassa ensimäisessä kansallisessa koiranäyttessä San Pedro de Alcantarassa, Malagassa, 24. toukokuuta 1981, eli vasta eilen. Sinä päivänä, kilpailun ulkopuolella, esiteltiin uros, tumman ruskea, jonka omisti hollantilainen perhe, Mr. De Klaas Mesdag, jotka olivat omistautuneet hevosten kasvatukseen. Tämä perhe oli avainasemassa rodun tunnustamisessa.

Tuolloin vielä tätä rotua kutsuttiin nimellä "Turco Andaluz" nimi, joka vieläkin tuntuu sopivammalta ja aidoimmalta, niille jotka ovat eniten perehtyneet rotuun, sillä se on suoraan sidoksissa siihen, mitä voidaan pitää sen todellisena syntyperänä, kuten tulemme näkemään. Koiran esiintyminen oli fanijoukon työn tulosta, jotka tekivät tutkimuksen "Etniset ominaisuudet" sittemmin nimeltään "Perro Turco Andaluz" joka myöhemmin yhdessä muutamien suosittujen artikkeleiden kanssa esiteltiin Espanjan suurimmissa koira lehdissä, tästä oli iso apu rodun tunnetuksi tulemiseen kansainvälisesti koiraihmisten keskuudesa.

Tämän joukon jäsenten nimet olivat eläinlääkäri Andres Flores ja Joseph V. Garcia ja Maria Victoria Manas. Tässä "historiallisessa" nimiluettelossa jotka panostivat työllänsä, näkivät paljon vaivaa ja olivat sitoutuneita saattaman rodun tunnetuksi ja mahdollistivat sen aseman mikä Espanjan vesikoiralla on maailmaan koiraihmisten parissa pitää mainita myös Antonio Garcia, joka tällä hetkellä toimii puheenjohtajana espanjan espanjanvesikoiraliitossa (AEPDAE), Klaas Mesdag ja James Montesinos (joka oli ensimmäinen presidentti AEPDAE:ssa), David Salamanca, joka tuolloin kuului Espanjan rodut komiteaan Real Sociedad Canina de Españassa (RSCE)(espanjan kennelliitto), Carlos Salas, Jeesus Vadillo (puheenjohtaja liitossa (SEIPPEC)), ja monet muut unohtamatta - tietenkään, joukko paimenia jotka antoivat viedä koiriaan minne aina pitikin, esitelläkseen rodun ominaisuuksia ja lisätäkseen sen tunnettavuutta.

Tänään kukaan ei kyseenalaista Antonio Garcian valtavaa henkilökohtaista panostusta rodun eteen, tai "Antonio de Ubrique" kuten jotkut hellästi häntä kutsuvat, Ubrique (Cádiz) on paikka mistä hän on kotoisin, ja jossa hän on tehnyt rodun tunnetuksi maailmalle. Hän on ollut avainhenkilö tiedottamisessa, rotumääritelmää tehdessä, rodun ensimmäisen standardin ja jalostusuunitelman luomisessa.

Tärkeää lähihistoriassa

Toinen tärkeä päivä, joka oli avainasemassa oli toukokuun 14. päivänä 1983, kun Iberian Ecological Society (SEIPPEC), joka on erikoistunut kaikkeen mikä liittyy maatalouskulttuuriin, järjesti koiranäyttelyn ja paimennuskilpailun Plasenciassa, jossa rotu kilpaili ensimmäisen kilpailunsa Iberian paimenkoirana RSCE:n (Royal Canine Society of Espanja) alaisuudessa, joka jopa avusti taloudellisesti rodun omistajia kannustaen ottamaan osaa kisaan.

Vuotta myöhemmin, 6. lokakuuta 1984 Ecological Society järjesti Iberian lammaskoirakilpailu II:n johon otti osaa taas useita espanjan vesikoira yksilöitä ja jälleen erittäin tehokkaasti osaltaan vahvisti rotua ja antoi parempaa tietoa niistä. Näillä lähtökohtaisesti pienillä askeleilla, mutta joilla oli suuri impulssi päästiin seuraavaan kilpailuun Iberian lammaskoirakilpailu III, jälleen Iberian Ecological Societyn (SEIPPEC) johdolla, se pidettiin 28. syyskuuta, 1985, pikkukaupungissa Madridin Griñónissa, joka on lähellä Espanjan pääkaupunkia. Ja täällä Griñónissa, voittajia oli kaksi kappaletta: naaras "Trini", jonka omistaa Maria Teresa Ruperez, SEIPPECin sihteeri ja kasvattajana Dr. Flores, ja uros "Silvestre" omistajana Jesus Ruiz. "Trinistä" on myös sanottava, että se on historiallisesti ensimmäinen espanjan vesikoira joka sai CACin (Certificat d'Aptitude au Championnat) ja myös ensimmäinen joka, noin vuotta myöhemmin, täytti tarvittavat kohdat tullaakseen ensimmäiseksi Espanjan mestariksi tässä rodussa.

On kuitenkin myös tärkeää pitää mielessä, kun puhumme historiasta, että vuosien 1984 ja 1986 välillä oli eräänlainen "epäsuhta" RSCE ja SEIPPEC välillä ja että, toisin kuin olisi voitu odottaa, varsinkin kun 1983 oli tehty päätös avustuksista kilpailuun osallistuville koirille. Ja vaikka espanjan vesikoirat saivat virallisesti osallistua kilpailuihin, syksyllä 1985 Madridin kansainvälisessä näyttelyssä, vain yksi rodun edustaja osallistui, vaikka vain seitsemän kuukautta aiemmin toukokuussa Madridin kansainvälisen Kevät tapahtumassa oli rekisteröitynyt RRC:hen (Registro de Razas Caninas españolas) lähtien yli neljäkymmentä koiraa, varsinkin Etelä-Espanjasta (lähinnä Cadizista ja Malagasta) ja viisi pohjoisesta, Santanderin alueelta.

Toukokuussa 1985 erityisesti 19. päivä, on myös päivä, jolloin se virallisesti tunnustettiin roduksi, espanjanvesikoira, RSCE:n toimesta, Valentin Álvarez toimi tuolloin RSCE:n johtajana. Ja toukokuussa myös FCI alustavasti hyväksyi espanjanvesikoiran rekisterinumeroksi 336, Standardina mustavalkoinen espanjanvesikoira, nimeltään "Lucky", jonka omistaa Antonio Moreno.

Mutta tässä kronologisessa virallisessa espanjanvesikoiran lähihistorian kerronnassa ei voi unohtaa toista tärkeää seikkaa: että 20 syyskuutta 1986 järjestettiin ensimmäisen espanjan vesikoira näyttely Cadizissa Ubriquen kaupungissa. Tuomarinaan markiisi de Perales. Näyttelyyn osallistui yhteensä kaksikymmentä koiraa, joista kolmetoista oli kuuluisan Antonio Garcían, Antonio de Ubriquen, rodun isän, omistuksessa hänen koiransa voitti Best in Show: Marquez, Paras Juniori: Nieve de Ubrique, paras pentu: Gastor de Ubrique.

Kesti lähes viisitoista vuotta ennenkuin kesäkuussa 1999 pidetyssä FCI:n vuosikokouksessa Meksikossa espanjanvesikoira rotuna tunnustettiin kansainvälisellä tasolla. Silloin myös pidettiin myös World Expo. Nyt rotu voisi saavuttaa CACIB sertifikaatin (Certificats d’Aptitude au Championnat Internationale de Beauté), joita tarvitaan saavuttaakseen FCI:n kansainvälisen muotovalion arvon. Tuolloin yksi nimi kaiverrettiin kultaisin kirjaimin rodun lähihistoriaan,Cheto de la Galea, se saavutti ensimmäisenä CACIB sertifikaatin ja oli kolmena peräkkäisenä vuonna, Maailman Voittaja.Upea rotunsa edustaja, väriltään ruskea, omistajanaan Fernando Gutierrez. On mainittava, puhuttaessa "Chetosta", että vuonna 2000 se osallistui uudelleen ja neljännen maailmanmestaruuden (Puerto Ricossa, Suomessa, Meksikossa ja viimeisimpänä Italiassa): tällä hetkellä se pitää hallussaan rodun ennätystä , neljä MM-titteliä, CAC, CACIB ja hänen lukuisat Best in Show, mukaan lukien kaksi Best in Show Specialia saatu Espanjassa.

Aika 1970-luvun puolivälistä jolloin Mesdag osoitti tohtori Floresille ja Manasille, miten ryhmä espanjanvesikoiria ajoi noin kahdeksansata päistä lammaslaumaa Morón de la Fronterassa, Sevillassa,tähän päivään ei ole ollut turhaa, eikä se panostus jonka paimenet, merimiehet ja metsästäjät, ovat laittaneet tähän rotuun säilyttääkseen rodun puhtauden ja ylläpitääkseen niitä ominaisuuksia joita koira tarvitsee työssään. Se on auttanut ovat onnistuneesti välttämään rodunsekoitumista,(eikä aina positiivista sekoittumista) jota niin yleiseti tapahtuu Iberian niemimaalla.

Näinä vuosina kasvattajien ja fanien määrä on kasvanut ympäri maata ja, mikä vielä silmiinpistävämpää, rotu on alkanut nauttia odottamatonta suosiota yli rajojen enemmän kuin kukaan odottikaan ja tänään on satoja espanjalaisia ja ulkomaalaisia ihmisiä, jotka pistävät ruumiinsa ja sielunsa tähän merkittävään rotuun, jolla on niin paljon tarjottavaa. Maat jotka ovat niin kaukaisia ja niin erilaisia kuin meidän omamme sekä maantieteellisesti kuin ilmastollisesti, kuten Britannia, Saksa tai Suomi jakaukana Yhdysvalloissa, ovat avanneet ovensa ja sylinsä espanjan vesikoirille ja nämä ovat sopeutuneet näihin maihin täydellisesti, tämä antaa meille käsityksen siitä uskomattomasta kyvystä sopeutua ja ottaa oma paikkansa, minne ikinä sen annetaan mennä ja missä se hyväksytään.

Muutamaa kuukautta ennen (2010) kuin aloin kirjoittaa tätä artikkelia, järjestettiin taas Ubriquessa ja taas Antonio Garcian johtamana, viidestoista "monografia" (Edicion Monografica) se on järjestetty vuosittain sen perustamisesta lähtien AEPDAE toimesta ja jos vuonna 1986 oli ilmoittautunut vain kaksikymmentä kappaletta, tällä kertaa ilmottautuneita oli sataviisikymmentä! jotka kilpailivat eri luokista ja eri palkinnoista, tuomareina Francisco Gomez, joka vastasi pennuista ja juniori luokista, ja itse Antonio Garcia , joka otti vastuun muista luokista ja, mikä vielä merkittävämpää, siellä annettiin useita erinomaisia arvosanoja, sekä junioriluokassa uroksille ja nartuille (seitsemän ja viisi) ja avoimissa luokissa, urokset ja nartut (kolmetoista ja kaksikymmentä), joka kertoo erinomaisesta laadusta esiteltyjen koirien keskuudessa. Vielä tärkeämpää on, että nartuissa oli paljon keskimääräistä parempia tuloksia, koskaa niistä riippuu tulevien sukupolvien laatu.

 

Nimet kuten D’Antrilles, de los Cadetes, Domus, de la Galea, de Palaciego, de la Petaca, de Polvorín, Sierra Alhamillas ja Ubrique, olivat vahvasti esillä kehässä ja varsinkin tuloksissa joita he saivat eri luokista. Tämä näyttelyn voittajat olivat: Uno de los Cadetes (omistaja Peter Dominguez): Best in Show, Unkas D'Antrilles (omistaja Montserrat Rovira): Best in Show juniori, ja Cheto de la Galea (omistaja Fernando Gutiérrez): Best in Show pentu.


Espanjanvesikoira ulkomailla

 

Rotu Amerikassa

Ensimmäiset espanjanvesikoirat rantautuivat USA:han vuonna 1997, ja vastaanotto oli innostunut. Rotu kehittyy hitaasti mutta tasaisesti, rotujärjestön,Spanish Water Dog Association of America (SDWA) tukemana, joka on perustettu vuonna 2001. Koko maassa on noin 100 espanjan vesikoiraa. Yhdysvalloissa American Kennel Club ei tunnista tätä rotua vielä, mutta koiraa voidaan näyttää näyttelyissä jotka on järjestetty American Rare Breed Association (Arba), National Kennel Club (NKC) ja United Kennel Club (UKC) toimesta. SWDA järjestää vuosittain yksityisnäyttelynsä houkuttelee erinomaisia rodun edustajia eri puolilta maata.

 

Villava rotu menee Englantiin

Kirjoittaja haluaa kiittää Faye Allenia, yksi ensimmäisistä kasvattajista Britanniassa, hänen tiedoistaan rodun leviämisestä Britanniassa.


Canagua kumppanuuden perustivat Audrey Murray, Lincolnshire, ja Christine McQueeney sekä Diane Philipson ja Faye Allen, Manchester. He toivat kaksi Espanjan vesikoiraa lokakuussa 1992 Espanjan mestari Ubrique Cilia (valkoinen naarttu) ja Ubrique Mole (kerman värinen uros). Näitä seurasi pian kaksi lisää, tammikuussa 1993 mustavalkoinen uros: Lightning Ubrique ja Ubrique Dilita (naaras).

 

Kennel Club of England hyväksyi rodun lokakuussa 1992, vaikka yksilöitä ei voitu esitellä kauneusnäyttelyissä vuoteen 2001 asti, jolloin tällä rodulla oli mahdollisuus osallistua tuontikoira luokassa. Rotu ei voi kilpailla nykyäänkään, saadakseen Certificates of Challenge, jotka ovat välttämättömiä Champion tittelille Isossa-Britanniassa.